ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary 

Instagram: cartographicheritagearchives   

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Οι Αστικοί Μύθοι και Θρύλοι της Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

 

>> Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς και το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς διοργάνωσαν εργαστήριο για ενήλικες φίλους των βιβλίων, των χαρτών και των αρχείων την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, με θέμα  


Αστικοί μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλονίκης
Ματιές στην ιστορία και τη μυθολογία της πόλης μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά
 

Κάθε πόλη και οι κάτοικοί της διαμορφώνονται και επηρεάζονται από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Παράλληλα με την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων και την καταμέτρηση, ερμηνεία και κατανόησή τους από την επίσημη ιστοριογραφία, συμβαίνει συχνά να δημιουργούνται και να αναπαράγονται ιστορίες, που διαδίδονται τις περισσότερες φορές προφορικά και συνδέονται συχνά με συγκεκριμένα γεγονότα ή τοπόσημα. Ιστορίες που μπορεί να έχουν μια δόση ιστορικής αλήθειας στον πυρήνα τους, που με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζεται με τη φαντασία των αφηγητών της. Άλλες φορές, μνημεία και απομεινάρια των παλαιών χρόνων, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια, οι τραγικές ιστορίες των πρώην ιδιοκτητών σημαντικών κτιρίων, ρομαντικές ιστορίες που σχετίζονται με απαγορευμένους ή ανεκπλήρωτους έρωτες, εμπνέουν τη φαντασία των ανθρώπων και τη δημιουργία των λεγόμενων «αστικών μύθων». Η Θεσσαλονίκη έχει να παρουσιάσει πολλές τέτοιες ιστορίες, από στοιχειωμένα σπίτια και μυστηριώδης κήπους και πλατείες, μέχρι τους τόπους όπου κρύβονται γοργόνες, άγιοι προστάτες και πνεύματα των κατοίκων της! Από τα Κάστρα και τις υπόγειες στοές μέχρι τα στοιχειωμένα σπίτια της Λεωφόρου των Εξοχών και την παραλία της Αρετσούς, κάνουμε περιηγήσεις στον χάρτη αναζητώντας τα τοπόσημα της πόλης που ακόμα γεννούν αστείες ή τρομακτικές ιστορίες!


Ένα εργαστήριο για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες, τις ιστορίες και τους μύθους της πόλης ζούμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε.

Info
Τετάρτη 26 Απριλίου, 18:30-21:00 Πολυχώρος πολιτισμού Remezzo, Νικολάου Πλαστήρα 2.