ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

                                   

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα | Εργαστήριο Ενηλίκων

Τούτο το Παν, το οποίον και Κόσμος ονομάζεται…: Χάρτες και απεικονίσεις του Κόσμου, από την Αρχαιότητα στον Αιώνα των Φώτων

 

 

 

>> Πώς επηρεάζει ο χάρτης την εικόνα μας για τον Κόσμο;

Γιατί ο πρώτος χάρτης που εκδόθηκε στα ελληνικά, το 1700, ήταν ένας Παγκόσμιος Χάρτης;

Μπορεί ένας χάρτης να με βηθήσει να μάθω πιο εύκολα κι ευχάριστα την Ιστορία;

 

 

Πάδοβα, 1700: Ο λόγιος, θεολόγος και συγγραφέας , αγαπημένος μαθητής του μεγάλου αστρονόμου J.D. Cassini στην παρισινή Ακαδημία Επιστημών και μελλοντικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος Νοταράς εκδίδει έναν παγκόσμιο χάρτη, τον πρώτο χάρτη της νεώτερης ιστορίας που εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα. Γιατί όμως ο Χρύσανθος, όπως και πολλοί εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού κατά τον επόμενο αιώνα, έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους χάρτες και τη γεωγραφία; Και πόσο παλιά είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει και να περιγράψει τον Κόσμο που μας περιβάλλει;

Ο 18ος αι. υπήρξε για την Ευρώπη ο Αιώνας των Φώτων, της προόδου, της μεγάλης ανάπτυξης των Επιστημών και του πνεύματος. Ο Διαφωτισμός φιλοδοξεί για την επικράτηση της κοινωνικής ελευθερίας, της επιστημονικής γνώσης και της θρησκευτικής ανοχής σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και για την απαλλαγή της κοινωνίας από οποιεσδήπ[οτε προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Η πρόοδος των Επιστημών δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον ελληνικό κόσμο. ΚΟντά στις άλλες επιστήμονες, νέοι έλληνες σπουδαστές φεύγουν από την Οθωμανική αυτοκρατορία για τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης όπου σπουδάζουν Ιατρική, νομικά, φιλοσοφία κ.ά. και παράλληλα στρέφουν στο ενδιαφέρον τους στις επιστήμες της Γεωγραφίας και της Χαρτογραφίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τούτο το Παν, το οποίον και Κόσμος ονομάζεται…: Χάρτες και απεικονίσεις του Κόσμου, από την Αρχαιότητα στον Αιώνα των Φώτων” διερευνά τις συνθήκες που οδηγούν τον άνθρωπο να αναρωτηθεί και να επιδιώξει τη γνώση του κόσμου, και τον τρόπο με τον οποίο η γνώση αυτή μετατρέπεται σε διαδικασία αυτογνωσίας, εθνικής και προσωπικής, από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους.

Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που συνοδεύουν το πρόγραμμα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις λειτουργίες και χρήσεις του χάρτη και να γίνουμε για λίγο βοηθοί χαρτογράφοι στα εργαστήρια των χαρτογράφων του 18ου αι., σε μια εποχή πριν την ψηφιακότητα.
 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Α΄ - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.